DSC_5856-Pano_1920x1080px

Patiënten met een dunnevezelneuropathie hebben vaak last van pijn die hun ernstig beperkt in het dagelijks leven. De pijn die patiënten ervaren is meestal niet alleen het gevolg van de dunnevezelneuropathie. Bij pijn is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de pijn zelf en de gevolgen van het hebben van langdurige pijn. Deze gevolgen kunnen de pijn vaak versterken en zijn vaak positief te beïnvloeden. Hierdoor kunnen pijnklachten verminderen en ook de hinder die mensen ervaren in het dagelijks functioneren kan afnemen.

Sommige activiteiten worden vanwege de pijn niet meer uitgevoerd. Mensen weten vaak niet wat ze wel of niet mogen doen met pijn. Minder gaan bewegen betekent bijvoorbeeld vaak een verslechtering van de lichamelijke conditie en een toename van de pijngevoeligheid. Gedachten en gevoelens hebben ook invloed op de ernst van de pijn. Als patiënten door onzekerheid gaan piekeren over allerlei mogelijke negatieve gevolgen voor de toekomst zal dat de pijn erger maken.

Als pijn het leven ernstig verstoort, kan het zinvol zijn om een pijnrevalidatieprogramma te volgen. Meer informatie over pijnrevalidatie vindt u in de brochure ‘Pijnrevalidatie