• 30 APR 19
  • 0

  Lacosamide als nieuwe behandelingsmogelijkheid voor dunnevezelneuropathie: resultaten van de LENSS-studie.

  In februari zijn de resultaten van de LENSS-studie bekend gemaakt en gepubliceerd in het tijdschrift Brain. De LENSS-studie was een studie die het effect van het medicijn lacosamide bij de behandeling van een erfelijke vorm van dunnevezelneuropathieheeft onderzocht.

  Lacosamide is een medicijn dat op dit moment wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie. Het werkt op bepaalde zoutkanalen (de natriumkanalen), die zich onder andere in de dunne zenuwvezels bevinden en hierin verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van prikkels, zoals pijn. Aan de studie hebben patiënten met dunnevezelneuropathie op basis van een verandering in het erfelijk materiaal (een verandering in het SCN9A-gen) deelgenomen. Deze verandering zorgt ervoor dat de natriumkanalen overactief zijn, wat tot klachten leidt. De patiënten kregen een periode het echte medicijn (lacosamide) en een andere periode een pil zonder werking (placebo), om het effect te kunnen vergelijken. 

  Er werd gezien dat lacosamide de pijn verminderde, maar dat het ook een positief effect had op het algemeen welbevinden, de invloed van pijn op slaap en op de intense oppervlakkige pijn, in vergelijking met de placebo. Daarnaast was het medicijn veilig om te gebruiken en werd het goed verdragen. Dit gold zowel voor de patiënten die de lacosamide in combinatie met andere pijnmedicatie gebruikten als voor de patiënten die alleen met lacosamide behandeld werden.

  Lacosamide kan dus een goede behandelingsmogelijkheid zijn voor patiënten met dunnevezelneuropathie met een verandering in het SCN9A-gen. Er wordt gedacht dat het medicijn ook voor andere patiënten met dunnevezelneuropathie zou kunnen werken, maar verder onderzoek is nodig om dit te onderzoeken.

  Patiënten die willen weten of lacosamide ook voor hen een behandeloptie is, worden verwezen naar hun eigen hoofdbehandelaar. Zo nodig kan de hoofdbehandelaar met ons contact opnemen voor overleg.

  Leave a reply →